nuffnang ads

Wednesday, February 16, 2011

Maggot di kaki



12/01/2011  8.40pm
Pesakit lelaki dari Sungai Besi
Home service dressing (saya dtg ke rumah untuk membuat rawatan)
Pesakit masih dalam rawatan (on going treatment)

Maggot yang masih berada di kaki patient. Patient tersebut dari Sungai Besi telah menjalani 3 kali treatment maggot. Patient ini juga masih lagi dalam proses penyembuhan. 
Jangan lupa untuk melihat hasil nya nanti!




34 comments:

  1. bagus bro.. teruskan usaha dalam memberi rawatan kepada pesakit kengcing manis.. semua cara rawatan dan alternatif yg ada dan yg baik untuk merawat dan mengubati penyakit kencing manis harus dikongsi bersama...
    saya berkongsi berkenaan penjagaan / rawatan kencing manis ayah saya di sini http://ubatdiabetes.blogspot.com

    sy boleh warkan khidmat bro ini di blog saya

    ReplyDelete
  2. btul jgak..trima kasih sbb kongsi blog awk..mudah2 kite boleh bkongsi pendapat dlm rawatan ni...awk dari mne???

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum En. Muhammad Ghazali.

    Wah.. sy teruja ngn rawatan ulat maggot ni. cumanya sy tak tahu how the process running? dlm blog ni banyak testi2 patient before and after.. Boleh terangkan serba sedikit kaedah rawatan ini?
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. anonymous : terima kasih atas soalan tersebut,soalan yg bagus,baik, firstly kami akan access wound tu dulu,kami analyze berapa bnyk maggot yg diperlukan, after that, patient haruslah sign consent form iaitu borang persetujuan untuk melakukan treatment.

    then, kami akn buat normal dressing dgn menggunakan normal saline, mencuci keseluruhan permukaan luka. setelah wound tersebut bersih, kami akn membuat benteng dikeliling wound itu dgn menggunakan sterile gouze bertujuan untuk mngelakkn maggot dr terkeluar dr wound itu, barulah maggot itu diletakkan di permukaan wound itu dengan menggunakan pipette and water drop.

    akhirnya, kami akan balut luka yg mengandungi maggot itu dan membiarkan nya selama 3 hari. selepas 3 hari, kami akan mengeluarkan maggot2 tersebut dan ketika itulah kita boleh lihat perbezaan permukaan wound tersebut. kebiasaanya, wound tersebut akan menjadi kemerahan. dalam kaedah ini kami amatlah menitik beratkan sterility (kebersihan).

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..

    Thanks a lot for the information given. i have a few question to ask. I'll revert to you later.

    Thank you very much! highly appreciated. ^_^

    ReplyDelete
  6. u are welcome =)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..

    Berbalik pd soalan yg ingin sy utarakan td. Ok, sy nk tahu bagaimana maggot larva ini dihasilkan yg menitik beratkan sterility?

    Then, adakah rawatan maggot ini hanya melibatkan pesakit diabetes yg mempunyai luka pd kaki sahaja? Kebanyakan testi yg sy tgk semuanya mengalami luka dibahagian kaki. Seterusnya, sejauh mana kesan rawatan maggot pada kaki pesakit?

    In case, kalo ada pesakit diabetes yg kronik mengalami luka d bahagian kaki yg juga memungkinkan kaki tersebut dipotong, adakah rawatan maggot ini dapat membantu pesakit menyelamatkan kaki tersebut?

    Akhir sekali, berapa lama masa yg akan di ambil untuk pemulihan? Ada sebarang pantang larang atau tidak?

    Sekian, terima kasih.. Itu sahaja buat kali ini.
    Be prepared 4 the next question! ;)

    ReplyDelete
  8. waalaikumussalam..

    bnyk nye soalan die,heheh,xper sy boleh terangkan... nk tahu bagaimana maggot larva ini dihasilkan yg menitik beratkan sterility?

    =jika maggot tidak menitik beratkan sterility,kmungkinan besar luka psakit akan mengalami jangkitan kuman (infection) sperti bernanah..kerja2 steril dilakukan di Institut Medical Research bersebelahan HKL..

    adakah rawatan maggot ini hanya melibatkan pesakit diabetes yg mempunyai luka pd kaki sahaja?

    =tak juga,ade segelintir pesakit kami mengalami luka di bahagian punggung (backsore) serta tangan

    sejauh mana kesan rawatan maggot pada kaki pesakit?

    =kesannya sgt positif kerana kbanyakan psakit mendapat rawatan ni pada lukanya diperingkat awal,tiada nanah,dan tidak gangren...ada juga psakit yg dtg semasa lukanya teruk sperti bernanah teruk dan gangren,jika sperti ni kami akan menasihati pesakit supaya pergi ke hospital supaya berjumpa dgn doktor pakar..

    adakah rawatan maggot ini dapat membantu pesakit menyelamatkan kaki tersebut?

    =ya,kami yakin yg kami boleh menyelamatkan kaki pesakit tak kiralah lukanya besar mane pun,asalkan tidak gangren dan tiada nanah teruk...sebagai bukti dan contoh,sila lihat pada testimoni nombor 5,besarkan lukanya?? kami boleh menyelamatkan kakinya dgn izin Allah...tp maggot mmg banyak la kami guna mse tu...

    berapa lama masa yg akan di ambil untuk pemulihan?

    baiklah,kita rujuk semula pada testimoni nombor 5,bayangkan luka sebesar itu boleh dirawat dlm masa 2bulan lebih,mcm mana pula yg biasa2 tu?? hehehe..kebiasaanya 2-3bulan,itu pun kalo pesakit jaga pemakanannya dirumah...

    Ada sebarang pantang larang atau tidak?

    =mana2 rawatan sekali pun pasti ada pantang larangnya,xkira lah di hospial ke,klinik2 ke,pusat rawatan alternatif ke...pantang larang dlm rawatan ni yg ptama jika seseorg itu sdg menjalani rawatan ni,disarankan jgn skali2 menindih,memijak,atau terlanggar di bahagian luka tu,kerana risau maggot mati kne lenyek..hehehe...sbb benda hidupkan...pantang yg kedua mcm biasa lah,penjagaan makanan haruslah dititik beratkan,jgn mkn mknan yg berlemak,bergula,dan mknan2 laut,kerana bimbang akan mengalami luka bernanah dan salur darah tersumbat..jika salur darah tersumbat,maka luka tersebut mungkin lambat pulih ataupun boleh jadi gangren kerana darah tak sampai ke luka utk proses pemulihan..dan jika sedang menjalani rawatan,tiba2 luka tersebut bernanah,ianya bkn disebabkan maggot,sebaliknya disebabkan pemakanan....

    sekian terima kasih

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..

    Soalan byk,jwpn pn pjg kn.. hehe.. Anyway, thanks a lot ye.. Banyak membantu meningkatkan pemahaman sy. =)

    Walaubagaimana pun, sy ada beberapa soalan lg tuk diselatankan.. Yup, mmg suka tanya soalan! haha.. =D

    Soalan pertama, seperti jwpn diats.. ada pesakit mendapat rawatan ni pada lukanya diperingkat awal,tiada nanah,dan tiada gangren...
    Biasanya rawatan apa yg akan digunakan? Adakah rawatan maggot ini hanya akan digunakan apabila pesakit telah mengalami luka yg teruk sahaja atau cmne? kebanyakan testi2 ni hanya menunjukkan keadaan pesakit pada tahap luar biasa atau kritikal.

    Kedua, Adakah penggunaan ubat dr hospital boleh menyebabkan kaki pesakit semakin teruk atau mungkin bernanah selain faktor pemakanan?

    Selain itu, sy ingin tahu mengenai rawatan 'Skin Graph' seperti dalam testi 5. Proses penampalan kulit ini menggunakan kulit apa ye? Berapa lama masa yg akan diambil untuk pulih dan adakah proses menampal kulit ini hanya untuk luka yg besar seperti ini atau sebaliknya?

    Oo.. ada lg. Camna rasanya bila maggot ni masuk dlm kaki? boleh bg sedikit gambaran?

    Last but not least.. hehe..
    Ok, maggot akan dibalut pada luka selama 3 hari. Difahamkan proses pemulihan mengambil masa selama 2 bln dan ke atas. Bagaimana proses untuk mengeluarkan ulat2 maggot drpd kaki pesakit? Then, adakah maggot akan dibalut lagi dalam tempoh pemulihan tersebut? maksud sy, dalam masa 2 bln dan ke atas..

    Wah.. banyaknye soalan. haha.. Ok, itu shj kali ni..
    Terima kasih daun keladi,
    Next td sy komen dan ask question lg..
    hehe.. =)

    ReplyDelete
  10. HEHEHE...PANJANGNYE SOALAN,OK MCM NI LAH..AWK KOL SY,KITE BUAT APPOINTMENT KT KLINIK KAMI DI JALAN PAHANG SPERTI ALAMAT YG TERTERA DI GAMBAR KLINIK...DAN KT SITU AWK BLEH TANYE SY SBERAPA BNYK SOALAN YG AWK SUKE..

    KITE BLEH Q AND A KT SITU,SBB BAB KATA ORG,KALO NK BORAK PNJANG MNGENAI PERNIAGAAN XSESUAI MESEJ2 ATAU PUN KOL,CARA MATANG,LEBIH BAIK KITE JUMPE FACE TO FACE,LEBIH BAGUS DARI DLM NI....

    HEHEH,DAN LEBIH MENARIK,SBB AWK DPT TGOK KLINIK KAMI....SEKIAN TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..

    InsyaAllah.. Kalo ada masa nnt, sy datang melawat. Terima kasih ye atas jawapan & penerangan tuk soalan2 yg pjg tu.. hehe..

    Thank you very much! And i'm very sorry 4 d long question..
    ^__^

    ReplyDelete
  12. x pe,sbb lg pun kbiasaanya,kalo nk tnye bnyk2 ni,lg baik jumpe kan..so,xpe la,sy tggu

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Rawatan Luka Diabetis..

    Orait.. InsyaAllah, sy pn tak sure bila bole datang.. In case, kalo sy jumpa pesakit yg mengalami masalah yg sama. i'll suggest your clinic ye. =)

    Arigato Gozaimasu! ^_^

    ReplyDelete
  14. Arigato Gozaimasu! ^_^ .... mcm kenal je ayat ni..huhu

    ReplyDelete
  15. Oo.. memangla kenal.. orang jepun selalu sebut ayat ni.. ayat penghargaan. hehe..

    ReplyDelete
  16. nk tanye satu soalan ni..pernah pegi derma darah x?? =)

    ReplyDelete
  17. OK, 1 soklan da approved. Pernah. Kenape ye? Oo.. bkn sy tu.. haha..

    ReplyDelete
  18. sy xcakap pun awk yg pegi derma darah tu,sy cume tanye awk penah pegi derma darah x?? isshhh,mcm nk terkantoi je...

    ReplyDelete
  19. Ye, memamg sy pernah pergi derma darah satu ketika dulu.. Da lama dah. Kenape awk tanye?

    Apa mksd awk "mcm nk terkantoi je..."? =)

    ReplyDelete
  20. mmg name awk anonymous ke?? eh,kite ni mcm dah pnjang sgt berborakkan,tp xknal pun awk...satu lg,soalan ni xde kne mengene dgn rawatan tau,cume nk tau,knape eh,bnyk laki2 yg kje medic ni sume lembut2??? sy tgok,hhmmm..loya la...heheh...knape eh?? =\

    ReplyDelete
  21. SOK LA SY JWB.. GOT TO GO! BAIK PUNYER JWPN SY BG.. DR ATI YG SUCI! HEHE.. :P

    ReplyDelete
  22. BTUL JGAK TU...YG LEMBUT2 NI SUME,SUKE SGT CKP HATI DIORG SUCI LG...NPE EH?? JGN TLALU YAKIN KITE NI SUCI SGT..JGN TLALU INGAT KITE SLALU BTUL...SBB RISAU KITE AKAN TAKKABUR DAN RIAK...SORY,SY OVER SKIT NK BG CERAMAH,SBB SY ANTI SKIT LAKI2 YG LEMBUT AND LAKI2 YG POYO BERIMAN....HUHUH,OK,ASSALAMUALAIKUM

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum En Rawatan Luka Diabetes.. =)

    Wah.. besanya font ats tu. hehe.. sori, tak sengaja..

    Ok, berbalik pada soklan yg tade kena mengena ngn rawatan.. hee..

    **knape eh,bnyk laki2 yg kje medic ni sume lembut2???

    Jwpn sy berbunyi seperti berikut..

    Sbb.. laki2 yg keje medic ni kne berjiwa lembut.. takley kasar2.. kn nk rawat pesakit.. kalo kasar2 nnt, betambah sakit si pesakit.. hehe..

    Camtu gak pd mereka yg tampak kasar diluarnya, walhal dalam hati mereka ada taman yg indah.. hehe.. kekadang physical appearance yg kita nmpk lembut tu comes from their soul..

    Bg sy, apa yg ditampilkan pd luran itu sebenarnya menggambarkan serba sedikit apa yg ada didalam diri seseorang itu.. sbb tu wujudnya, "Don't judge a book by it's cover." =)

    Emm, sy pn ada gak kawan yg lembut cmni.. tp tak la selembut yg kita pk sbnanya. Byk faktor yg menyebabkan mereka berkeadaan mcm ni. Salah 1, mgkn faktor adik beradik, mostly ramai perempuan. Mungkin jgk suspek anak yg dimanjakan. Atau mungkin mereka ni dipengaruhi oleh faktor persekitaran. wa'llahualam..

    Ape yg memelikkan sy ni.. kenape awk smpai loya tekak? hehe..

    ReplyDelete
  24. Wa'alaikumussalam..

    Tak smpt sy nk komen, komen awk da msk dlu.. =)

    Wah.. nampaknya awk da luahkan rasa hati yg tependam. its ok, never mind. Memang btol kata awk tu, Rawatan Luka Diabetes..

    Manusia ni mudah lupa diri bila berkata2 sehingga boleh menyebabkan kita jd manusia yg riak & takabbur sprti kata awk.

    Tp pd pendapat sy.. mungkin seseorang tu berkata sesuatu atas pendapatnya sendiri. Tak semestinya betol. Dan tak semestinya salah. Setiap org ada buah fikiran masing2 kn? Walau cmnepn, awk kne terima dgn terbuka dan matang. Tiap org de character masing2. Mgkn awk tak suka pd mereka(laki2) yg lembut dan poyo beriman. Sy tak pasti mksd awk tp sy assume yg 'poyo beriman' mybe sum1 who pretend as a 'alim' person. Talk 2 much tp habuk pn tade.. Btolkn sy kalo sy silap..

    Apepn, always think positive to others. They not what u think. Bkn bemaksud sy back-up dorg atau sumthing like that. Sy phm mksd awk. Beri mereka peluang btolkn keadaan dan tak perlu menghukum dorg mcm tu. Lagipn, kita sbg org islam mempunyai tanggugjawa tuk membantu saudara seislam yg lain seperti kata Rasulullah S.A.W,

    Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
    Barang-siapa melepaskan kesusahan seorang muslim dari kesusahan dunia, Allah akan melepaskan kesusahannya pada hari kiamat; barang siapa memudahkan seorang yang mendapat kesusahan, Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat; dan barang siapa menutupi (aib) seorang muslim, Allah akan menutupi (aibnya) di dunia dan akhirat; dan Allah selalu akan menolong hambanya selama ia menolong saudaranya.

    Sama2 kita renungkan ye.. Mudah2an kita dijauhkan dr sikap riak dan takabbur..

    Akhir sekali, sy mtk maaf andai setiap pekataan yg keluar menyinggung perasaan awk.
    Terima kasih ats semuanya.. ^_^

    ReplyDelete
  25. YG BUKAK AIB ORG TU PUN SAME JUGAK,SBB SY PNAH KNE DULU,DIE BUKAK AIB SY DEPAN2 PESAKIT TU...SY SABAR JE,NK IKUTKAN HATI MMG KE LAUT BDK TU...TP BUDAK TU PUN LEMBUT,SY BG DIE PELUANG UTK BERUBAH,TP,ERRMMM...HABIS SATU SYARIKAT KECOH PSL BUDAK NI,BUDAK NI SLALU OPEN AIB ORG...DEPAN PSAKIT PLAK TU...ISH2,NAMA DIE SEAKAN2 ORG BERIMAN...XNAK LA SEBUT NAME DIE....XELOK,NTI ORG TAU....NAMA DAH DAH BAIK,NAMA X MENCERMINKAN DIRI...

    ReplyDelete
  26. EH...AWK CKP PANJANGKAN,KENAL DULU SPE DIRI AWK TU..??

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Rawatan Luka Diabetes buat ksekian kalinya..

    Ok, sy mtk maaf. sy tak tahu yg awk ada pengalaman mcm tu.sy tau sume org takkan bt sesuatu tanpa sebab kn..yup, i got it why awk telalu anti ngn mereka.

    Ape yg sy tahu, tanggungjwb nk bwk mksd sesuatu nama ni mmg berat. Thats y la ada sesetengah nama kita tak digalakkan bg kt anak2 kita nnt.. sbb ditakuti mereka tak bole memelihara maksud nama tu sesuai ngn character dorang.. Sebab itu setiap pemilihan nama sebaik-baiknya ada tujuan dan dengan maksud yang boleh menjadi atau mengandungi doa dengan pembentukan sahsiah org tersebut. Plg penting, nama mgkn membawa mksd yg baik namun ia tidak dapat memberi jaminan bahawa suspek akan menjulang sifat yg dikaitkan dengannya.. seperti kata awk, nama takkan mencerminkan diri kalo kita sendiri tak memeliharanya.. =)

    ReplyDelete
  28. Apalah ada pada nama… Jika tak seindah maknanya… Apalah ada pada jiwa... Jika tidak seindah rohaninya…
    Apalah ada pada rupa dan kecantikan... Jika tidak secantik budi pekerti…
    Apalah ada pada cinta… Jika tidak pandai mengawal dan memeliharanya…
    Apalah ada pada muslim dan muslimah… Jika tidak mengamalkan ilmunya…

    ReplyDelete
  29. BOLEH KENAL X DIRI AWK?? SY DAH TANYE 3 KALI NI?? HEHEH....SORY LA EH,SBB SY TGOK KITE DAH MLARAT KEBENDA LAIN,MAKLUMLAH,KT DUNIA NI,ADE JUGAK ORG YG XLEH TGOK KLBEIHAN ORG LAIN,SY BUKAN NK BURUK SANGKA,TP KNAPE SY DIMINTA UTK AWK PERKENALKAN DIRI,TP AWK XKENALKAN,DAH MASUK 3 KALI SOALAN,....BOLEH AWK KENAL SPE DIRI AWK???

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Rawatan Luak Diabetes.. =)

    Ye, kita bersua kembali.. hehe.. eh? da 3x da ke tnye? hehe..

    Yup, itu la hakikat sorang manusia.. tak pernah cukup ngn apa yg ada.. a'ahla! kita da melarat!
    Jom, take it short.. hehe..

    Okla, sesi memperkenalkan diri plak.. nama diberi, Nurafizah Zainal.. And nice to know u!
    Sy suka rawatan melalui benda hidup ni. amazing! =)

    Oo ye, nnt awk delete komen2 yg tak bekaitan ngn rawatan ye.. Thanks! ^_^

    ReplyDelete
  31. heheh..ye ke ni nurafizah zainal ni...npe buat nama anonymous??mcm misteri je huhuhuh

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum En Muhammad Ghazali ye.. =)

    Ai.. org da bgtaw nama pn still tertanya2 lagi? parah ni.. hehe..

    Yup! bnda misteri ni la sumthing yg menarik sbnanya kn.. hehe..

    Oo ye, i have a good news to tell u! its about ur question.. ala, pasal nape laki2 medic ni lembut2 tu.. i got the answer smlm! hehe..

    Sy perhatikan dak2 laki medic ni lembut2 sebab mereka di kelilingi oleh doktor2 perempuan yg sememangnye memiliki sifat kelembutan sejak azali lg.. hehe.. lgpn kalo nk di ikotkn dunia perubatan ni kebanyakannya diminati oleh kaum hawa taw.. am i right?

    Terim kasih! ^_^

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum saya dari bandar baru bangi saya hendak buat rawatan di tempat awak adakah saya perlu saya ke tempat awak ataupun awak boleh datang ke rumah saya?rawatannya untuk emak saya......no.phone saya 0197481615

    ReplyDelete
  34. salam...
    blh x berkongsi bgaimana keberkesanan rawatan maggot pada msyrkat?
    apakah kajian yg dijalankan tentang keberkesanan rwatan maggot??
    apakah penrmaan msyrkat trhdp rwtan ini (dri segi negatif n positf)??

    ReplyDelete